Stomatologie Brasov - EsDent - Urgente Stomatologice, Implantologie, Estetica, Ortodontie
Cum se realizeaza si ce implica un tratament de canal la microscop?
Data adaugarii: 12.01.2018

Radiografii detaliate, aparatura specializata, instrumentarul dedicat si multa meticulozitate – acestea sunt secretele unui tratament endodontic de succes

 

Scopul oricarui tratament de canal este salvarea radacinii si implicit a dintelui. Desi tratamentul de canal poate fi efectuat de medicul dentist general, noi recomandam pacientilor nostri sa apeleze la un medic specialist endodont. Specializarea acestuia, experienta si meticulozitatea sunt extrem de importante in finalizarea unui tratament corect si care asigura sanatatea dintelui pe termen lung.

 

 

Doctorul endodont Catalin Fanaru ne explica in detaliu care sunt pasii unui tratament de canal corect si de ce este importanta aparatura specializata pentru salvarea nervului dentar.

 

Diagnosticarea corecta a afectiunii se realizeaza prin examenul clinic (consultatie) si prin examene radiologice obligatorii - radiografie periapicala 2D sau, in cazuri mai complexe, CBCT (computer tomograf). Acestea din urma releva detalii anatomice in 3 dimensiuni utile endodontului pentru reperarea canalelor, aprecierea curburii canalelor, etc.

 

Microscopul dentar – cel mai important instrument in tratamentele de canal

 

”Tratamentele de canale se realizeaza obligatoriu sub anestezie, iar microscopul dentar este un must have in arsenalul oricarui medic endodont. Acesta, printr-un sistem de lupe ce au ca scop marirea imaginii, scoate la lumina manopera de tratament de canal. In trecut, o astfel de operatie se baza mai mult pe abilitatile tactile ale medicului, iar interventia se desfasura in orb. Cu ajutorul microscopului, tratamentul de canal capata acum o previzibiliate mai buna, practic reusim sa tratam ceea ce vedem.” ne explica endodontul Catalin Fanaru.

 

Cum decurge tratamentul nervului dentar?

 

Diga dentara izoleaza dintele in cauza, apoi medicul endodont realizeaza cavitatea de acces endodontic, cavitate ce permite intrarea in canale. ”Alaturi de microscop,diga dentara este o unealta obligatorie in tratamentul endodontic. Aceasta este o folie de cauciuc montata imprejurul dintelui. Ea blocheaza intrarea pe canal a salivei (incarcata de bacterii), dar si impiedica patrunderea in cavitatea bucala a substantelor chimice necesare curatarii canalului radicular (substante ce au un gust neplacut)”, completeaza dr. Fanaru.

 

 

Diga dentara creste considerabil confortul pacientului, si al endodontului deopotriva, deoarece atentia medicului este concentrata doar pe dintele cu probleme. Dupa indepartarea tesutului moale din interiorul dintelui se trece la instrumentarea canalelor radiculare folosind motorul endodontic. Acest aparat largeste si ofera o forma conica sistemului de canale radiculare, ele fiind astfel usor de dezinfectat chimic. Ultima etapa a tratamentului de canal este obturatia de canal. Aceasta consta in etanseizarea perfecta a sistemului endodontic (interiorul dintelui), impiedicand astfel dezvoltarea bacteriana.

 

Medicul endodont Catalin Fanaru sublineaza: ”Tratamentul de canal este o procedura stomatologica care combina investigatii radiologice obligatorii, aparatura specializata, instrumentar dedicat si meticulozitatea doctorului. Toate acestea sunt atent combinate pentru salvarea radacinii dentare.”

Ai o urgenta?

Suntem pregatiti pentru orice situatie: de la igiena si cosmetica dentara pana la cele mai complicate interventii chirurgicale sau implaturi.

0733 023 577
Calea Bucuresti, nr. 50, Brasov
Vezi si alte sfaturi stomatologice