Stomatologie Brasov - EsDent - Urgente Stomatologice, Implantologie, Estetica, Ortodontie
Tratamentul ortodontic - Cele mai frecvente intrebari si temeri ale pacientilor inainte de a recurge la aparatul dentar
Data adaugarii: 29.11.2017

Dupa cum v-am povestit in articolul nostru despre ortodontie si afectiunile generate de o muscatura incorecta, ortodontia este specialitatea stomatologica care se ocupa cu diagnosticul, preventia si tratamentul pozitiei dintilor, maxilarelor si a relatiei dintre acestea.

 

Mai comun cunoscuta ca si tratamentul cu aparat dentar, ortodontia naste o serie de mituri, preconceptii si intrebari. Pentru a le raspunde, dar si pentru a inlatura orice fel de prejudecata legata de ortodontie, am discutat cu medicul ortodont Oana Paunescu despre cele mai comune intrebari si temeri ale pacientilor ei.

 

Medicul ortodont Oana Paunescu

 

ESdent: Este dureros tratamentul ortodontic?

Medic ortodont Oana Paunescu: Tratamentul ortodontic nu este unul dureros, in primele zile dupa montarea aparatului pacientii simt insa o tensiune in dinti (aceasta tensiune variaza de la persoana la persoana si dispare la administrarea unui antiinflamator).

 

ED: Cat dureaza tratamentul ortodontic?

OP: Tratamentul dureaza in medie intre 1,5-2 ani. Cu toate acestea, durata totala depinde foarte mult de problemele fiecarui pacient si de reactivitatea individuala a organismului.

Uneori (in general la copii) exista 2 faze de tratament. Prima dureaza, in medie, intre 8 luni si un an, iar cea de-a doua intre 1.5-2 ani, in dentitia definitiva (dentitie formata din 8 incisivi, 4 canini, 4 premolari si 16 molari, care apare incepand de la 6-7 ani).

 

ED: Se demineralizeaza, se strica smaltul dintilor in urma tratamentului ortodontic?

OP: Lipirea bracket-urilor pe dinti nu dauneaza smaltului dentar, ei se indeparteaza usor, dintii se curata si smaltul ramane intact.

In cazul pacientilor care au o igiena necorespunzatoare, pot sa apara demineralizari, carii incipiente in jurul bracketurilor. Ele apar ca niste pete albe, cretoase, la sfarsitul tratamenului. Eu le explic pacientilor cum sa isi efectueze periajul si le atrag atentia pe parcursul tratametului daca au o igiena defectuoasa, astfel incat cazurile cu demineralizari sunt extrem de rare.

 

ED: Dupa varsta de 40 de ani a pacientului, mai dau rezultate tratamentele ortodontice?

OP: Tratamentul ortodontic (adica pe dinti) are  rezultate la orice varsta. Tratamenul ortopedic (pe maxilare) este conditionat de perioadele de crestere.

 

ED: Este complicata ingrijirea dintilor cu aparat dentar?

OP: In perioada in care sunt in tratament ortodontic, pacientii trebuie sa respecte niste indicatii mai speciale legate de igiena dentara si alimente. Instructiunile legate de igiena le primesc in momentul aplicarii aparatului, iar pe tot parcursul tratamentului trebuie sa aiba grija sa nu muste din alimente dure (mar, morcov crud, covrigi). Ele se vor taia in bucatele si mesteca in spate, pe masele.

Ai o urgenta?

Suntem pregatiti pentru orice situatie: de la igiena si cosmetica dentara pana la cele mai complicate interventii chirurgicale sau implaturi.

0733 023 577
Calea Bucuresti, nr. 50, Brasov
Vezi si alte sfaturi stomatologice