Stomatologie Brasov - EsDent - Urgente Stomatologice, Implantologie, Estetica, Ortodontie
Ortodontia, mai mult decat un capriciu estetic
Data adaugarii: 09.10.2017

Afla ce afectiuni surpriza pot fi generate sau agravate de o muscatura imperfecta si de ce este tratamentul ortodontic esential pentru sanatatea danturii tale.

O preconceptie destul de des intalnita atunci cand vine vorba despre ortodontie este ca aceasta ramura a stomatologiei are strict o functie estetica, iar multi pacienti evita vizita la medicul ortodont deoarece nu isi doresc neaparat imbunatatiri in aceasta directie.

 

Medicul ortodont Oana Paunescu ne explica de ce o astfel de gandire este gresita, ce trateaza ortodontia si ce afectiuni-surpriza pot fi generate sau agravate de o muscatura imperfecta.

 

Ce este ortodontia si care sunt etapele tratamentului ortodontic

Ortodontia este specialitatea care se ocupa cu diagnosticul, preventia si tratamentul anomaliilor dento-maxilare - a pozitiei dintilor, maxilarelor si a relatiei dintre acestea (ocluzia dentara).

 

Tratamentul este intotdeauna individualizat, ne spune medicul Oana Paunescu, iar etapele depind in primul rand de problemele depistate la fiecare pacient in parte, precum si de varsta pacientului.

 

”Copiii se trateaza de cele mai multe ori in doua faze. Prima este una ortopedica, adica lucram pe dezvoltarea maxilarelor, pentru ca suturile de crestere nu sunt inchise. Cea de-a doua este ortodontica, adica se corecteaza pozitia dintilor. Adultii se trateaza in principiu intr-o singura faza de tratament.”, specifica Oana Paunescu.

 

In primul rand functional, apoi estetic

Imbunatatirea esteticii, atat dentare, cat si faciale, este doar unul dintre beneficiile tratamentului ortodontic. Functionalitatea, ce se traduce printr-o  muscatura corecta, este la fel de importanta, daca nu chiar mai importanta.

 

O muscatura corecta ne ajuta sa ne pastram dintii cat mai mult in cavitatea bucala. Cresterea eficientei masticatorii, sanatatea parodontala si a articulatiei temporo-mandilbulare sunt alte beneficii importante de luat in considerare.”, ne atentioneaza Oana Paunescu.

 

O muscatura incorecta, netratata ortodontic poate genera sau agrava anumite afectiuni.

Abraziuni marcate cu pierderea precoce a dintilor, caderea dintilor, probleme temporo-mandibulare, precum dureri sau pocnituri articulare, limitarea deschiderii gurii sau dureri de cap sunt afectiuni ce pot aparea de la o muscatura incorecta.

 

De asemenea, se pot crea conditii favorabile pentru instalarea bolii parodontale. ”Parodontoza are mai multi factori favorizanti: in primul rand factorul microbian, predispozitia genetica, igiena deficitara, insa nu in ultimul rand este si ocluzia (muscatura). O muscatura incorecta accelerează evolutia bolii parodontale. Este important de specificat ca tratamentul bolii parodontale este intotdeauna interdisciplinar, el se realizează in colaborare cu medicul parodontolog.”, precizeaza Oana Paunescu.

 

Medicul stomatolog generalist poate sa nu observe o problema ortodontica

Este foarte posibil ca in lipsa unei specializari pe probleme ortodontice, medicul stomatolog generalist sa nu poata detecta o problema in acest domeniu, insa este de datoria lui sa trimita pacientii la medicul specialist ortodont atunci cand considera ca este necesar. In plus, este important de stiut ca in Romania, medicul stomatolog nu are legal dreptul sa efectueze tratamente ortodontice fara o specializare in acest sens.

 

Doamna doctor Paunescu subliniază: ”Noi recomandam tuturor persoanelor sa mearga la cel putin un control ortodontic, la medicul specialist, pentru a fi siguri ca nu exista probleme ce pe viitor pot afecta sanatatea. De asemenea, Academia Americană de Ortodontie recomanda ca orice copil pana la varsta de 7 ani sa fie vazut de un medic ortodont.”

Ai o urgenta?

Suntem pregatiti pentru orice situatie: de la igiena si cosmetica dentara pana la cele mai complicate interventii chirurgicale sau implaturi.

0733 023 577
Calea Bucuresti, nr. 50, Brasov
Vezi si alte sfaturi stomatologice